Ugrás a fő tartalomra

A Világbajnokságok hangulata

A Világbajnokságok Hangulat
Erdélyi Gábor
2015. május 18.


A Világbajnokságok Hangulata
“Vissza az alapokhoz”

Lassan közeleg az idei Kendo Világbajnokság. Az idei lesz a 16. a Világbajnokságok történetében. Azért is különleges, mert Japánban, Tokióban kerül megrendezésre.



A II. világháború után a kendo versenysportként „fejlődött" és más országokban is egyre többen kezdték meg gyakorlását. 1970-ben megalakult a Nemzetközi Kendo Szövetség (FIK). A FIK tagjai közé tartozik az Európai Kendo Szövetség (EKF), aminek a Magyar Kendo, Iaido és Jodo Szövetség (MKSZ) is tagja. 
A FIK tagjai a Nemzeti Kendo Szövetségek, 2006 decemberében 47 ország tartozott a szervezethez. A FIK egy nem politikai szervezet, ami a kendo fejlesztésére és terjesztésére alakult. A szövetség irodája Tokióban található a Japán Kendo Szövetség épületében. A FIK a GAISF tagja és így a kendo sport egyetlen legális világszervezete. 

A FIK munkája többek között:

- segíteni az egyes országok szövetségének működését
- szervezni és támogatni kendo szemináriumokat
- nemzetközi versenyszabályzat megalkotása
- a kyu és dan vizsgák koordinálása
- megrendezni a világbajnokságokat
- információkat adni, cserélni a technikákról és a védőfelszerelésekről

Egyik legnagyobb rendezvénye a háromévente megrendezésre kerülő világbajnokság. Az első kendo világbajnokságot 1970-ben rendezte meg a Nemzetközi Kendo Szövetség. Azóta ezt az eseményt háromévente rendezik meg. A világbajnokság előtt  a szervezők elkészítik a sorsolást, ahol csoportokba sorsolják a résztvevő országokat. A csoportokból továbbjutók egyenes kieséses ágon folytatják a versenyzést. Első, második és két harmadik helyezettet hirdetnek minden kategóriában, illetve minden pástról szavaznak küzdőszellem díjra is a bírók. A verseny három napon át zajlik. Férfi, női egyéni és csapatversenyeket szerveznek.
Az első világbajnokságot 1970-ben szervezték meg Tokióban 17 ország részvételével, ahol M. Kobayashi lett a bajnok Japánból. Csapatversenyt is a Japán csapat nyerte meg. Érdekességként a legutóbbi novarrai Vb-n, már 48 ország vett részt. Mivel az első világbajnokságot is a Nippon Budokanban rendezték meg 45 évvel ezelőtt, és a mostaninak is ez az emblematikus kendo “szentély” ad helyet, így lett a mostani verseny mottója a “vissza az alapokhoz” örök érvényű kendós tanítás. 

1994. Párizs Megnyitó


A magyar csapat először az 1991-es VIII.  torontói Világbajnokságon vett részt. Az 1994-es párizsi világbajnokságon goodwill versenyt rendeztek, bemutató jelleggel, ahol a Magyar Női Kendo Válogatott 2. helyezést ért el. A csapat tagjai Sipos Aranka, Németh Andrea és Bozzay Szilvia voltak. 1997-ig hivatalosan csak férfi egyéni és csapatversenyt rendeztek.  Az 1997-es kiotói világbajnokság óta női egyéni és csapatversenyeket is megrendeznek. Ezen a világbajnokságon rendeztek még egy „Second Division” kategóriát is. Két részre osztották a résztvevő csapatokat az előző világbajnokság eredményei alapján. Az első 12 helyezett csapat került az „A” kategóriába, a többi ország pedig a „B” kategóriába. A „B” kategóriában a magyar férfi válogatott első helyezést szerzett, így aranyérmet vehetett át a világbajnokságon. A csapat tagjai a vívásuk sorrendjében: Bárány Tibor, Király Norbert, Erdélyi Gábor, Habony Árpád, Illyés Miklós volt. A csapat tagjai voltak még Balogh Tibor és Kovács Ferenc. Azóta megint a régi rendszer szerint csak egy kategóriát rendeznek a világbajnokságokon. 

1997. Az Aranyérmes magyar válogatott

A 2003-as glasgow-i Vb-n sikerült európai csapatnak méghozzá az olasz csapatnak az a bravúr, hogy dobogós helyet érjen el. Ez később a magyar csapatnak is sikerült a 2012-es novarrai versenyen. Mindkét csapat 3. helyezést ért el. 
2006-ig tartott a férfi csapat mezőnyében Japán egyeduralma. Úgy látszik a 13-as szám nem hozott nekik szerencsét. Az elődöntők során az USA csapatától vereséget szenvedtek. A győzelmet itt végül Korea csapata szerezte meg. Érdekességként említhetjük meg, hogy a világbajnokságok történetében csak két országnak, Japánnak és Magyarországnak játszották le a himnuszt a győzelmük után. Korea is világbajnoknak mondhatja magát, de akkor a szervezők nem játszották le az országok himnuszát. Talán majd az idén? Lesz új világbajnok, vagy megint a megszokott csapatok lesznek a fináléban? Nemsokára kiderül.

Szeretnék még megosztani pár személyes dolgot a Világbajnokságokról. A magyar csapat tagjaként először az 1994-es párizsi VB-n indulhattam. Az egyéni versenyekben kaptam lehetőséget a mesterektől. Nagy izgalommal készültem, hiszen előtte csak pár nemzetközi megmérettetésen voltam túl. Mindenesetre sokat tanultam ebből a versenyből. Itt láthattam először életemben a japán top versenyzőket vívni, itt nézhettem először 8.danos mesterek bemutatóját. Az egyéni győztes Takahashival azóta többször sikerült edzenem és találkoznom. Évekkel később egy német srác volt a szobatársam egy évig Japánban, aki a 2000-es Vb-n Santa Clarában 2 ipponnal győzte le ezt a Takahashit alig pár perc alatt. Itt büszkeséggel, de mindennemű naygképűséget kizárva mesélném el, hogy egy japán barátom hívt fel a figyelmem, hogy a 2000-es Vb reklámjait a japán kendós magazinokban az én fényképemmel hírdették egy éven keresztül. A barátom is annyira büszke volt, hogy mindegyik újságból küldött nekem egy példányt is. :-) A kyotói Vb-n készült ez a kép, és a Kendo Nippon Magazin fotósa munkája volt. 

1997. Kyoto Csapatverseny döntő (piros szalaggal a szerző)
Az 1997-es VB-re már tudatosan készültünk. Azért is mert nyerni akartunk és mert Japánban, Kyotóban került megrendezésre. A versenyre nagyon jó hangulatban volt a csapat, igazi csapat lettünk. A verseny előtt már tudtuk, hogy nyerni fogunk. Természetesen keményen edzettünk és nagyon komolyan vívtunk és igen, a végére sikerült! Nyertünk. 
Ezen a versenyen csodálhattuk, az akkor csúcsformában lévő Miyazaki Masahirót. Számomra azonban egy másik legenda, a kétszeres Japán bajnok Ishida Toshiya tett egy életre szóló benyomást. Ott, akkor a vívásait nézve elhatároztam, hogy igen, én is ilyen kendót szeretnék! Azóta is ezen dolgozom, bár kétlem, hogy Ishida mester bármilyen hasonlóságot is felfedezne vívásunkban. Azóta párszor volt szerencsém együtt kendózni vele, és mindig nagyon nagy élményt jelent. Most is rendszeresen nézem a 8.danos versenyeken a vívásait. Fantasztikus. Ilyen karizmatikus egyéniség azóta sincs szerintem. Sőt, sokakkal beszélgettem azóta, híres, nagynevű kendó mesterekkel a világon és egyetértettünk abban, hogy azóta kevés egyéniség van a kendó elit versenyzői között. Akkor voltak Ishidák, Miyazakik, mindenkinek saját stílusa, vívása volt. Most ha megnézünk egy nagy versenyt, akkor sok “erős” vívó van, de másolatok, tucatok. Kevés egyéniség van közöttük. Remélem a magyar csapat az idei versenyen olyan vívást fog mutatni, amitől azt fogják mondani, hogy igen, ők egyéniségek. Itt még megemlíteném Shoji Teramotot, aki egyéni Japán bajnok, Világbajnok és most a Japán csapat edzője. Vele Budo egyetemista barátság fűz össze. A mostani magyar csapatból is többen láthatták amikor egyéni bajnoki címet szerzett a brazíliai Vb-n. Ez azért is különleges, mert  közös mesterünk, Makita Minoru sensei is pont brazíliában lett egyéni bajnok, igaz ő kicsit korábban 1982-ben. 
Shoji Teramotoval 2012. Novarra
2003-ban Glasgowban volt egy meglepetés is, Őfelsége a Királynő II. Erzsébet is ellátogatott a versenyre férjével együtt. 
2012-ben a magyar csapat bronzérmet szerzett. Jó volt a sorsolás, jó volt a felkészülés, minden klappolt és sikerült. Harmadikak lettünk. Elég nagy eredmény volt. Nagyszerű lenne, ha meg tudná ismételni a csapat. 
Ezek voltak eddig a tények. Amiket nem mondanak el senkinek előtte, illetve ha mesélnek is róla, akkor is teljesen más, mint amikor az ember a bőrén tapasztalja. Az érzés. A világbajnokságoknak van egy sajátos hangulata. Nem olyan mint más nemzetközi verseny, vagy egy EB. Ez más. Nem lehet nagyon leírni, ezt érezni kell. Más a lüktetése, más az atmoszférája. Más a rezgése. Jó lenne, ha ezt minden kendós megtapasztalhatná, átérezhetné. Sokat lendítene a kendójukon. 
Mindenkinek aki eljut élőben valaha egy VB-re, ajánlani tudom, menjen el, nézze végig a helyszínen, szívja magába és töltődjön fel vele, és raktározza el magának egész életére. 

A magyar csapatnak sok jó vívást és jó eredményeket kívánok, remélem arról is beszámolhatunk majd. 













WKC Year Hosting Country Countries Date
1st Place 2nd Place 3rd Place 3rd Place











1WKC 1970 Japan 17 1970/4/5
Japan Chinese Taipei Brazil Okinawa





1970/4/10
M.KobayashiJapan T.TodaJapan Y.TaniguchiJapan T.OtaJapan

2WKC 1973 USA 17 1973/4/8
Japan Canada USA Hawaii





1973/4/15
T.SakuragiJapan H.YanoJapan T.FujitaJapan RheeKorea

3WKC 1976 Great Britain 20 1976/4/17
Japan Canada USA Chinese Taipei





1976/4/18
E.YokooJapan K.OnoJapan HosodaJapan Go Chinese Taipei

4WKC 1979 Japan 21 1979/8/5
Japan Korea USA Hawaii





1979/8/4
H.YamadaJapan K.FurukawaJapan H.AikawaJapan K.TeradaJapan

5WKC 1982 Brazil 20 1982/8/1
Japan Brazil USA Korea





1982/7/31
M.MakitaJapan T.KosakaJapan W.OkajimaJapan H.Yasugahira Japan

6WKC 1985 France 25 1985/4/13
Japan Brazil Korea Canada





1985/4/14
KodaJapan H.OgawaJapan J.C.ParkKorea K.N..KimKorea

7WKC 1988 Korea 23 1988/5/28
Japan Korea Canada Brazil





1988/5/29
I.OkidoJapan A.HayashiJapan H.Sakata(Japan K.N.KimKorea

8WKC 1991 Canada 29 1991/6/30
Japan Korea Canada Chinese Taipei





1991/6/29
S.MutoJapan H.SakataJapan M.YamamotoJapan S.ShimizuJapan

9WKC 1994 France 32 1994/4/10
Japan Korea Canada Chinese Taipei





1994/4/9
H.TakahashiJapan K.TakeiJapan S.HiranoJapan N.EigaJapan

10WKC 1997 Japan 34 1997/3/30 1 Japan Korea Brazil Chinese Taipei





1997/3/30 2 Hungary Sweden Italy Romania





1997/3/29 M.I M.MiyazakiJapan F.MiyazakiJapan T.IshidaJapan ParkKorea





1997/3/28
JapanB Japan-A USA-B Korea-A





1997/3/27
M.KimuraJapan S.MogiJapan W.Nakano
Canada
H.J.Cho
Korea





1997/3/27
S.Takashima
Japan
M.Onaka
Brazil
E.J.LeeKorea J.Y.Kwon
Korea

11WKC 2000 USA 36 2000/3/26  M.T Japan Korea Canada Brazil





2000/3/25  M.I N.EigaJapan K.TakenakaJapan T.SomeyaJapan S.S.HongKorea





2000/3/24  W.T Japan Brazil USA Canada





2000/3/24  W.I T.KawanoJapan K.BabaJapan H.YanoJapan S.AsahinaJapan

12WKC 2003 Great Britain 42 2003/7/6  M.T Japan Korea USA Italy





2003/7/5  M.I H.Sato(Japan) H.Iwasa(Japan) M.Sato(Japan) K.Lim (Korea)





2003/7/4  W.T Japan Korea Chinese Taipei Canada





2003/7/4  W.I K.Baba(Japan) Y.Tsubota (Japan) K.Okada(Japan) S.Asahina (Japan)

13WKC 2006 Chinese Taipei 44 2006/12/10  M.T Korea USA Japan Chinese Taipei





2006/12/9  M.I M.Hojo (Japan) T.Tanaka (Japan) S.Kang (Korea) G.Oh (Korea)





2006/12/8  W.T Japan Korea Germany Canada





2006/12/8  W.I S.Sugimoto (Japan) K.Komuro (Japan) E.Inagaki (Japan) M.Shimokawa (Japan)

14WKC 2009 Brazil 39 2009/8/30  M.T Japan USA Korea Brazil





2009/8/28  M.I S.Teramoto (Japan) B.Park (Korea) K.Lee (Korea) C.Choi (Korea)





2009/8/29  W.T  Japan Korea USA Brazil





2009/8/29  W.I  Y.Takami (Japan) S.Shojima (Japan) C.Shinzato (Japan) E..Takashina (Brazil)

 15WKC 2012 Italy 48 2012/5/27  M.T Japan Korea USA Hungary





2012/5/25  M.I S.Takanabe (Japan) W.Kim (Korea) T.Kim (Korea) K.Furukawa (Japan)





2012/5/26  W.T Japan Korea Germany Brazil





2012/5/26  W.I Y.Sakuma (Japan) K.Kurokawa (Japan) S.Shodai (Japan) M.Kawagoe (Japan)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történetem, hogy miért is nem lehetek egyelőre Kyoshi a Magyar Kendo Szövetségen keresztül

Történetem, hogy miért is nem lehetek egyelőre Kyoshi a Magyar Kendo Szövetségen keresztül Kyoshi: A Japán Kendo Szövetségnél létezik egy Shogo vizsgarendszer, amit hívjunk a könnyebb érthetőség kedvéért tanári fokozatnak a kendóban. Renshi, Kyoshi, hanshi fokozatok léteznek. Mindegyik fokozatnak megvan a maga feltételrendszere és megvan a szabály arra, hogy milyen vizsgát kell tenni ahhoz, hogy viselhessük ezt a fokozatot. Kyoshi fokozat esetében a feltételek a következőek: Kendo renshi 7 dan fokozattal kell rendelkezni, aki a 7. dant legalább két évvel ezelőtt-jelenleg 2021. november 30 előtt - szerezte meg. Kitétel az, hogy a jelentkezéshez szükséges renshi fokozatot a Japán Kendo Szövetségnél kellet megszerezni. Illetve a jelentkezéshez csatolni kell az adott ország szövetségének elnökének ajánlását, amiben igazolja, hogy az alábbi feltételeknek megfelel:  Azok, akik képzett Kendosok, akik elsajátították a Kendo Jitsugit és annak elméletét, és akik józanul élik életüket-szerintem

Mit jelent a 7.dan?

A kendónak van egy része, ami arról szól, hogy vizsgákon bemutassuk tudásunkat, bizonyítva magunknak, hogy sikerült eljutnunk a következő szintre. A kezdők a kyu vizsgákon, a haladók a dan vizsgákon bizonyíthatnak.  Sokszor hallom vizsgákon, hogy miért nem sikerült, amikor én annyiszor eltaláltam a másikat, jobban támadtam, mégis megbuktam…stb, kérdéseket, és keressük a válaszokat. Meg kell érteni, hogy a vizsgán nem a mennyiség, hanem a minőség lényeges. A minőségre kell törekednünk, hiszen a vizsgáztatók is a minőséget keresik a vívásunkban. Igaz, véleményem szerint amúgy is, a napi gyakorlás során is a kendónk minőségének fejlesztése a lényeg, vizsgától függetlenül. Ne a vizsga miatt kendózzunk, hanem azért mert szeretünk kendózni és a minőségét szeretnénk a vívásunknak fejleszteni. A dan fokozat egyfajta tapasztalat. Tudás és tapasztalat. A dan fokozat a kendo kúlturában az oktatók fokozata. Minél jobban érti a kendót, annál magasabb fokozatot birtokol, viszont ez feltételezi
Az előző blogbejegyzés margójára: Írásomnak nem volt célja az MKSZ vezetőségének rossz színben történő feltüntetése.  Amennyiben ők mégis úgy érezték, azért elnézést kérek.  Erdélyi Gábor